SOCIJALA

Savez jevrejskih opština Srbije oduvek je posvećivao posebnu pažnju svojim članovima koji su zdravstveno, materijalno ili na neki drugi način ugroženi. Da bi u tome uspeo osnovao je Socijalnu službu koja koordinira rad istovetnih službi opština.

Socijalni radnici u matičnim jevrejskim opštinama vrše stalni monitoring situacije na terenu, redovno obilazeći članove opštine, prateći njihov zdravstveni i socijalni status, identifikujući potrebe svakog ponaosob. Takođe, oni predlažu i vrstu pomoći. Tako je omogućeno da se svi značajni podaci slivaju na jedno mesto što olakšava Socijalnoj službi Saveza da najefikasnije rešava bilo koji problem.

 

Najsažetije rečeno, socijalni rad zajednice se sastoji od:

- Zdravstvene zaštite i kućne nege članovima koji su preživeli Holokaust

- Plaćanja ogreva, popravke kućnih aparata ili zimske odeće članovima koji su preživeli Holokaust, a imaju nedovoljna mesečna primanja

- Pružanja, stalne ili jednokratne, pomoći ostalim materijalno ugroženim članovima zajednice (vaučeri za hranu, delimična nadoknada troškova lečenja ili nabavke lekova, pomoć za novorodjenu decu…)

-Raspodele humanitarne pomoći u odeći, obući  ili sredstvima za ličnu higijenu dobijene od inostranih donatora.

-Takodje, preko socijalne službe se,  u saradnji sa dr Harijem Heberom iz Londona, obezbedjuju naočare za članove zajednice.

 

Da bismo u svemu navedenom bili uspešni zahvalnost dugujemo sredstvima  Claims Conferenca, donacijama WJR-a  (World Jewish Relief ) i  AJDC-a (American Jewish Joint Distribution Comite)

 

Claims Conference je organizacija koja obezbedjuje i upravlja sredstvima za obeštećenje Jevreja . U okviru donacija za socijalne i zdravstvene usluge finansira projekte za koje su sklopljeni ugovori sa Savezom JOS.

Sredstva  Claimsa  su namenjena isključivo za članove zajednice koji su preživeli Holokaust i koriste se za zdravstvenu zaštitu  i kućnu negu.

Projekat zdravstvene zaštite obuhvata nadoknadu dela troškova za zdravstvene usluge , nabavku lekova i kućnu negu.

Deo programa  koji se odnosi na refundaciju troškova za plaćene zdravstvene usluge obuhvata: laboratorijska ispitivanja, dijagnostiku, specijalističke preglede, stomatološke i ortopedske usluge i pomagala, operativno  lečenje kao i troškove rehabilitacije i prevencije (obezbeđivanje vakcina i nabavku traka za merenje šećera u krvi).

Nadoknadu  pomenutih troškova odobrava Komisija za realizaciju projekta zdravstvene zaštite. Nju čine: predstavnik preživelih , dva lekara i  farmaceut . Refundacije se odobravaju prema važećem pravilniku i cenovniku.

U toku 2008. godine 178 osoba je koristilo sredstva iz ovog granta. Za medicinske usluge 101 član zajednice, i za lekove 124 osobe.

Projektom kućne nege obuhvaćeno je 50 članova zajednice od kojih je petoro iz grupe „A“ (nepokretni) i 45 pacijentata grupe „B“ (teško ili delimično pokretni).

 

WJR   – organizacija svetske jevrejske pomoći – obezbedjuje novac za dodelu vaučera za hranu socijalno ugroženim članovima zajednice.

U prvoj polovini godine podeljeno je ukupno 292 vaučera za 140  najugroženijih porodica.

Rochlin  fondacija – odobrila je vaučere za hranu deci do 18 godina iz slabostojećih porodica. Ovu vrstu pomoći dobilo šezdesetpetoro dece iz svih jevrejskih opština  .

- U partnerskom odnosu sa AJDC, Savez jevrejskih opština Srbije pruža stalnu socijalnu pomoć starijim članovima zajednice (preko 65 godina) čija su primanja niža od iznosa potrebnog za tzv. „potrošačku korpu“.

U toku 2008. godine 24 osobe je dobilo ovu vrstu pomoći.