Svečano uručene nagrade 55. nagradnog konkursa

“Ženi Lebl” Milanu Radovanoviću

Svečano uručene nagrade 55. nagradnog konkursaU utorak 13. marta, u Jevrejskoj opštini Beograd, svečano su uručene nagrade autorima književnih radova prispelih na 55. nagradni konkurs Saveza jevrejskih opština Srbije. U prisustvu tridesetak gostiju svečanost je kraćim izlaganjem otvorio predsednik Saveza dr Ruben Fuks, podsećajući prisutne na istorijat Nagradnog konkursa i mnoge ranije laureate, danas poznata imena našeg kulturnog prostora, među kojima su: Danilo Kiš, David Albahari, Filip David, Gordana Kuić, Zvonimir Palanski, Ljubica Arsić, Vojislav Maksimović, Krinka Vidaković, Vidosava Nedomački i Ljubivoje Ršumović. Dr Fuks je, iznoseći podatak da su za proteklih 57 godina, koliko Nagradni konkurs traje, podsetio i na to da su u radu žirija učestvovali: Aron Alkalaj, Isak Amar, Andrija Gams, Zoran Gavrilović, Ivan Ivanji, Ljubiša Jocić, Simha Kabiljo-Šutić, Lavoslav Kadelburg, Žak Konfino, Aleksandar Levi, Julija Najman, Miodrag Pešić, Andreja Preger, Radovan Samardžić, Dušan Sindik, Ana Šomlo, što na najbolji način govori o tome sa koliko se ozbiljnosti pristupa odabiru književnih radova na teme iz jevrejskog života, istorije i tradicije. Među nagrađenima je, podsetio je predsednik SJOS, i pokojna publicistkinja Ženi Lebl, višestruko nagrađivana na ovom konkursu, po kojoj danas prva nagrada nosi ime.
Članovi žirija: akademik Predrag Palavestra, profesor dr Milan Ristović i profesoru i književniku Filip David, upoznali su goste da je ove godine na konkurs prispelo 38 radova, u svim kategorijama, od kojih je žiri nagradio tri, a dva preporučio za arhivu Jevrejskog istorijskog muzeja. Žiri nije propustio ni da, kratkim osvrtom na svaki od njih, obrazloži svoju odluku.
Nakon zvaničnog dela i uručivanja nagrada, prisutni su pozvani da se opuste uz koktel u foajeu opštine.

Nagrađeni

Prvu nagradu „Ženi Lebl“ dobio je rad pod naslovom „Iseljavanje jugoslovenskih Jevreja u Izrael 1948-1948″, autora Milana Radovanovića iz Kraljeva. Druga nagrada pripala je radu „Kako su se spasili“, autora Jaše Almulija iz Londona, a treću je dobio rad „Priča na a žici“, autorke Aleksandre Đurićić iz Beograda.
Radovi „Jevreji na Kosovu i Metohiji 1804-1918″ autora Miloša Damjanovića iz Kosovske Mitrovice i „Feliks Mileker i istorija Jevreja u Banatu“ Nikole Račića iz Vršca su otkupljeni i predloženi za arhivu JIM-a.