Saopštenje zaštitnika građana o incidentu u JO Zrenjanin

Povodom incidenta koji se dogodio u noći između 4. i 5. januara u predsoblju ispred ulaza u prostorije Jevrejske opštine Zrenjanin, oglasio se zamenik zaštitnika građana Trajan Pankarićan čije saopštenje prenosimo u celosti:

 

REPUBLIKA SRBIJA
AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA
GRAD ZRENJANIN
ZAŠTITNIK GRAĐANA
Broj: OMB  2/12-O
Dana: 05.01.2012.
Zrenjanin

S  A  O  P  Š  T  E  NJ  E

Zamenik zaštitnika prava građana za zaštitu prava nacionalnih manjina najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u noći između  4. i 5. januara 2012. godine kada je u predsoblju ispred ulaza u prostorije Jevrejske opštine u Zrenjaninu razbijen pano sa slikom sinagoge i drugim slikama iz prošlosti jevrejske zajednice na ovim prostorima.

Napominjemo da ovo nije izolovani incident ovakve vrste s obzirom da je pre godinu dana došlo do skrnavljenja Jevrejskog groblja u Zrenjaninu i ispisivanja poruka neprimerene sadržine na istom.

Pozivamo državne organe da pronađu i primereno kazne počinioce ovog i sličnih krivičnih dela, te da preduzmu sve neophodne mere u cilju zaštite osnovnih prava pripadnika nacionalnih manjina.

Posebno očekujemo da se istraži da li su motivi ovog napada etničke prirode naročito u svetlu činjenice da je tokom 2011. godine, na teritoriji grada Zrenjanina, bilo više pretnji ubistvom i proterivanjem pripadnika nacionalnih manjina.

ZAMENIK
ZAŠTITNIKA GRAĐANA
Trajan Pankarićan