RESTITUCIJA

Vraćena imovina Jevrejskoj opštini Novi Sad

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i  predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi potpisali su 27. aprila sporazume u vezi sa vraćanjem imovine Jevrejskoj opštini. Radi se o zgradama Baletske škole i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, koje se nalaze pored novosadske Sinagoge. Agencije za rastituciju donela je rešenja kojima se usvajaju zahtevi, vraća se imovina i utvrđuje pravo svojine Jevrejske opštine na ove dve zgrade.
- Nakon otvaranja novosadske jedinice Agencije za restituciju, prvi povraćaj imovine je povraćaj imovine Jevrejske opštine u Novom Sadu, zbog toga što je jevrejska zajednica pretrpela najužasniji zločin u poslednjih nekoliko vekova na evropskom kontinentu. Nije moguće da se ta nepravda ispravi, ali mi, kao ljudi, imamo obavezu da pokušamo da učinimo što je u našoj moći, da omogućimo da Jevrejska opština opstane, da se razvija i da izvršimo ono što je naša moralna obaveza kao ljudi koji se bave javnim poslom. Taj zločin ostavio je trajnu mrlju i na istoriji i na savesti Evrope. Mi, kao Pokrajinska vlada, smatrali smo da, nakon što su se stekli formalni uslovi da počne povraćaj nacionalizovane imovine u Vojvodini, upravo prvi povraćaj  treba da bude učinjen Jevrejskoj opštini, odnosno jevrejskoj zajednici – izjavio je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić.
Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi je izjavio da je danas potpisan vrlo važan pravni dokument, kao najbliži korak u vraćanju imovine Jevrejskoj opštini. Prema njegovim rečima, ovaj sporazum je očekivan oko dve godine, jer su postojale zakonske prepreke, koje su prevaziđene.
- Moram se zahvaliti, pre svega, predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, koji je, ne samo u poslednje vreme, mnogo učinio, nego je se i prethodnih godina zalagao za sve pokušaje Jevrejske opštine da joj se imovina vrati – rekao je Goran Levi.
Potpisanim sporazumima predviđeno je da vraćanje ovih nepokretnosti Jevrejskoj opštini Novi Sad neće uticati na nastavak obavljanja delatnosti i nastavni proces u Baletskoj školi i Visokoj školi za obrazovanje vaspitača.
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović.
(Preuzeto sa veb sajta Vlade Vojvodine)