Predsednik Srbije upalio svećicu na hanukiji

U sinagogi Sukat Šalom, predsednik Srbije Boris Tadić, zapalio je jednu od svećica na hanukiji i čestitao pripadnicima Jevrejske zajednice Srbije veliki praznik svetlosti Hanuku.
Predsednik Republike poručio je da će Srbija štiti ne samo jevrejski nego i svaki drugi pojedinačni identitet koji u njoj postoji. On je naveo da su tokom 20. veka Srbiji i Jevreji bili žrtve velikog stradanja.
„Mišljenja sam da uvek treba da posvetimo pažnju svim žrtvama. Nikada nisam želeo da neko slavi one koji su u ime mog naroda izvršili zločine protiv drugih“, rekao je predsednik Srbije, naglasivši da je danas važno učiniti svaki akt pomirenja poštovanja drugog i pokazati da se uvek možemo naći drugome u patnji.
Vrhovni Rabin Izraela Jona Mecger, koji je upalio drugu svećicu, čestitajući pripadnicima jevrejske zajednice u Srbiji Hanuku zahvalio je Tadiću na svemu što je učinio za „njegovu naciju“.
On je ukazao da je Srbija u prethodnom periodu mnogo propatila dodajući da Jevreji svoje potomke „čine da budu verni onima koji ih vole“.