Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Na Medunarodni dan secanja na žrtve Holokausta, 27. januar, predvodeci centralnu manifestaciju obeležavanja ovog datuma u Srbiji, predsednik Boris Tadic položio je venac kod spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio smešten Judenlager Semlin. Govoreci okupljenima, medu kojima su bili preživeli Holokaust, njihovi potomci, predstavnici Grada Beograda, ambasada Izraela i Ceške, kao i predstavnici SUBNOR-a, Jevrejske zajednice, Zajednice Roma i brojni poslenici sedme sile, predsednik Tadic je istakao da je Srbija otvoreno, odgovorno i demokratsko društvo, koje stremi clanstvu u zajednicu evropskih naroda i da u njoj nema mjesta za one koji su pocinili zlocine protiv covjecnosti, kao što je Holokaust.
- Svedoci smo nastojanja da se revidira istorija nacistickih zlocina i da se zaboravi istorija u kojoj je pocinjen genocid nad jevrejskim narodom – rekao je i porucio da se to u Srbiji ne može i ne sme dogoditi.
On je, takode, rekao da ce uviek biti na strani onih ciji je identitet ugrožen i zalagati se da se jevrejska i druge nacionalne zajednice u Srbiji osjecaju ravnopravnim.
Okupljenima se, takode, obratio i ministar kulture Predrag Markovic koji je rekao da treba cuvati secanje na žrtve da se ono što se njima dogodilo nikada ne bi desilo u buducnosti, podsecajuci da fašizam nastupa onda kada se zaborave ljudske vrednosti.
Ceremoniji, na kojoj je venac položio u ime Saveza jevrejskih opština Srbije predsednik dr Ruben Fuks , prisustvovao je i predsedavajuci Medudržavne radne grupe za medunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, secanja i istraživanja Holokausta holadnski diplomata Karel de Ber.