NOVI SAD Oskrnavljeno Jevrejsko groblje

Na Jevrejskom groblju u Novom Sadu nasilno su pomerene nadgrobne ploce na tri grobna mesta, a tim povodom policija je obavila uvidaj, saopštilo je Javno-komunalno preduzece „Lisje“.
Predstavnici Jevrejske opstine Novi Sad i „Lisja“ zajedno su izašli na teren i napravili zapisnik o povredi grobnih mesta, osudujuci takve i slicne nemile pojave.
Nakon tog vandalskog cina, koji je uocen 9. januara, radnici „Lisja“ vratili su ploce na svoje mesto, a od policije se ocekuje da pronadu pocinioce tog vandalizma, navedeno je u saopštenju.
Jevrejsko groblje se nalazi u Ulici Doža Ðerda. Nastalo je pocetkom 19. veka, a ugašeno je 1974. godine da bi se nakon 10 godina ponovo otvorilo za sahranjivanje. Na groblju ima porodicnih spomenika posebne umetnicke i arhitektonske vrednosti. Tu se nalazi i veoma vredan spomenik žrtvama fašistickog terora. Jevrejsko groblje je pod zaštitom Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
- Od policije ocekujemo da pronadu pocinioce ovog vandalizma – rekao je predsednik JO Novi Sad Goran Levi osudujuci ovaj incident
Pre nekoliko dana u Zrenjaninu u noci izmedu 4. i 5. januara 2012. godine, u predsoblju ispred ulaza u prostorije Jevrejske opštine u tom gradu razbijen je pano sa slikom sinagoge.