Sećanje na život srpskih Jevreja pre Holokausta

U Medija centru u četvrtak 18. decembra održana je konferencija za štampu kao najava projekta i izložbe “Portreti i sećanja Jevrejske zajednice Srbije pre Holokausta”.

Na konferenciji su govorili predsednik SJOS dr Ruben Fuks, rabin Isak Asiel, i Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dr Fuks je otvorio konferenciju i u uvodnom izlganju naglasio značaj očuvanja sećanja na život predratne jevrejske zajednice odnosno na obične ljude i njihove obične ljudske sudbine.

- Time se postiže da se žrtvama Holokausta vrati identitet, da ne ostanu zabeleženi samo kao brojevi ili imena na spiskovima stradalih – istakao je, dodavši da projekat treba, takođe, da poduči mlade o Holokaustu, njegovim posledicama uticaju i značenju, sa ciljem da u budućnosti oni budu osvešćeno jezgro ovog društva koje nikad neće dozvoliti da se takva tragedija ponovi.

U nastavku je izložio metodologiju samog projekta koja se sastoji u prikupljanje fotografija i svedočenja, stvaranju digitalne arhive od prikupljenog materijala, koji će biti iskorišćen kao dokumentacioni materijal za izložbu, ali i za obrazovni program namenjen đacima i studentima osnovnih i srednjih škola.

Marko Đurić je rekao da Vlada Srbije prepoznaje značaj ovog projekta i da ga podržava, pomenuvši da je dobio i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U nastavku je rekao da je prilikom nedavne posete Izraelu u pratnji premijera Vučića obavljena i poseta Memorijalnom centru Jad Vašem, kao i da su premijeri Srbije i Izraela dogovorili saradnju dve države u gradnji Memorijalnog centra u našoj zemlji.

O značaju kulture sećanja govorio je i rabin Isak Asiel. On je dao kratak istorijat predratne jevrejske zajednice, koja je živela punim životom ističući naročito ulogu i doprinos njenih pripadnika Kraljevini Jugoslaviji kroz suživot i tesno prožimanje jevrejske i srpske kulture onog doba.