Sastanak u Savezu jevrejskih opština Srbije sa predstavnicima Ambasade Španije i organizacije Casa Sefarad – Israel iz Madrida

U Savezu jevrejskih opština Srbije održan je 31. marta 2009. godine sastanak sa predstavnicima Ambasade Španije i organizacije Casa Sefarad – Israel iz Madrida, koja predstavlja posebnu ustanovu osnovanu pod pokroviteljstvom španskog Ministarstva spoljnih poslova, radi očuvanja, oživljavanja i prezentacije sefardske kulture, tradicije i ladino jezika.

Razgovaralo se o kongresu na temu Jevreji Balkana planiranom za period od 26. do 30. oktobra 2009. godine u Madridu. Gosti iz Španije su obavestili da će na kongres pozvati predstavnike jevrejskih zajednica svih balkanskih zemalja. Zvanični pozivi i preciznije informacije o kongresu biće poslati u narednih dva-tri meseca. Takođe, zanimali su se za današnji način života Jevreja u Srbiji, organizaciju celokupne zajednice sa osvrtom na posledice koje je ostavio Holokaust, o čemu su ih obavestili A. Nećak, predsednik SJOS i Vojislava Radovanović, upravnica Jevrejskog istorijskog muzeja. Bilo je reči i o projektima. Gosti su obavestili da njihova ustanova ima mogućnosti da pruži finansijsku podršku određenim projektima, koji odgovaraju svrsi i ciljevima njihove ustanove. Radi održavanja kontakta između njihovih i naših institucija, najavljeno je i gostovanje izložbe „Vize za slobodu“ u Beogradu, koja prikazuje ulogu španskih diplomata u spasavanju Jevreja u vreme Holokausta. Predloženo je da uz tu izložbu JIM napravi jednu manju, sa raspoloživim materijalom, na temu Pravednika iz Srbije. Ovaj događaj se planira za proleće 2010.

Posle sastanka u Savezu, Španci su posetili JO Beograd, a zatim JIM. Tokom posete Muzeju V.Radovanović ih je provela kroz stalnu izložbenu postavku i u ime te ustanove poklonila im je engleska izdanja knjige „Mi smo preživeli…“, jedan primerak dokumentarnog filma „Jevreji, naši sugrađani“ i nekoliko kataloga na temu sefardskog nasleđa na Balkanu. Gosti su se revanširali katalozima i CD-om koji govore o predstojećoj izložbi i organizaciji Casa Sefarad – Israel.

Sastanku su prisustvovali: Gabriel Kremades (Cremades), ministar savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Španije, Miguel de Lukas (Lucas), direktor ustanove Casa Sefarad – Israel, Fernando Vara de Rej (Rey), koordinator za kulturne aktivnosti Casa Sefarad – Israel, Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije i Vojislava Radovanović, upravnica Jevrejskog istorijskog muzeja.