Radna definicija antisemitizma Centra za monitoring Evropske unije

Antisemitizam je određen oblik predstave o Jevrejima koji se može definisati kao mržnja prema njima. Verbalna i fizička ispoljavanja antisemitizma usmerena su ka Jevrejima ili nejevrejima, pojedincima, i/ili njihovoj imovini, jevrejskim institucijama i verskim objektima. Ispoljavanje antisemitizma takođe može biti usmereno i na državu Izrael, na koju se gleda kao na kolektiv Jevreja. Antisemitizam često optužuje Jevreje za kovanje zavere protiv čovečanstva, a takođe se učestalo koristi da bi se “kad stvari krenu naopako”, krivica svalila na Jevreje.

Antisemitski postupci se smatraju krivičnim delima ukoliko zakon tako propiše (npr. u nekim zemljama je to negiranje Holokausta, ili rasturanje antisemitskog materijala).

Antisemitskim delima se smatraju ona krivična dela koja za cilj napada biraju ljude ili imovinu, (zgrade, škole, verske objekte i groblja), bilo što se pretpostavlja da pripadaju Jevrejima, ili su sa njima na neki način povezani, ili zato što je to odista slučaj.

Uskraćivanje Jevrejima mogućnosti da koriste usluge i povoljnosti koje su dostupne drugima, smatra se diskriminacijom po antisemitskoj osnovi i ona je nelegalna u mnogim zemljama.