Promocija knjige „Graničnici sećanja: Jevrejsko nasleđe i Holokaust“

Knjiga „Graničnici sećanja: Jevrejsko nasleđe i Holokaust“, novo izdanje Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, koje kao urednice potpisuju prof. dr Nevena Daković i članica Jevrejske opštine Beograd, dr Vera Mevorah biće promovisana na Limud Ex Yu konferenciji u Vrnjačkoj Banji  (7 – 9 decembra 2018.)

Ovaj zbornik radova, rezultat je zajedničkog rada 19 autora, naučnika i stručnjaka iz Srbije iz oblasti kulture, istorije, muzeologije, umetnosti, obrazovanja i Holokausta. Kroz tri odeljka – „Narativi post-sećanja“, „Muzej i multimedijalno sećanje: Trezori JIM-a“ i „Obrazovanje o Holokaustu“ u knjizi se obrađuju ključna pitanja vezana za posmatranje Holokausta više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata: Kako se društvo i država odnose prema sećanju na Holokaust u Srbiji i regionu, Poljskoj, Francuskoj i SAD? Kakva je veza između Holokausta i jevrejskog kulturnog i istorijskog nasleđa danas? Kako se muzeji i memorijalni centri odnose prema sećanju na Holokaust? Šta je i koji je značaj obrazovanja o Holokaustu?

Knjiga „Graničnici sećanja: Jevrejsko nasleđe i Holokaust“ jedan je od projekata iz prvog ciklusa finansiranja programa iz oblasti nauke, kulture i obrazovanja vezanih za Holokaust u Srbiji, sredstvima Republike Srbije na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Tokom trajanja  konferencije Limud Ex Yu knjiga će biti dostupna po povlašćenoj ceni. Predstavljanje široj javnosti održaće se u nedelji oko Međunarodnog dana sećanja na Holokaust krajem januara 2019. godine, nakon čega će i knjiga biti dostupna u knjižarama.