Predavanje Enat Kapah i projekcija filmova

Izraelska scenaristkinja i rediteljka Enat Kapah 6. oktobra u 19 časova u sali košer kuhinje beogradske sinagoge održaće predavanje na temu „Jevrejska porodica i jevrejski identitet u izraelskim kratkim filmovima“. Domaćin predavanja i večere je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Povodom njenog gostovanja,  5. oktobra će biti organizovana šabatna večera sa početkom u 19 časova, odmah nakon službe u sinagogi. Cena večere je 600 dinara a prijave i uplate se primaju do četvrtka 4. oktobra u prostorijama JOB-a do 14 časova.

Nakon predavanja scenaristkinje, okupljeni članovi će 6. oktobra imati prilike da od ponuđenih tri pogledaju dva kratka filma čije sadržaje možete pročitati u nastavku. Zainteresovani članovi mogu glasati za filmove koje žele da pogledaju tako što će poslati naslov odabranog filma na mejl kultura@jobeograd.org.

Mali diktator (trajanje: 25 minuta)

Josi Klejnman, profesor istorije i ekspert za istraživanje totalitarnih režima oseća se zapostavljeno i manje poštovano od strane svojih studenata i supruge. Jednog dana, na 90. rođendanu ženine bake, Josi će se nači u situaciji koja će ga naterati da se suoči sa sobom i svojom porodicom.

Majka Šabos (trajanje: 28 minuta)

Priča o tri sestre koje su odgajane kao ortodoksne jevrejke – radio voditeljka koja je postala ateista, moderna tradicionalna jevrejka u devetom mesecu trudnoće i ultra ortodoksna jevrejka koja pokušava da ostane u drugom stanju.

Rabinova ćerka (trajanje: 30 minuta)

Četiri žene su izabrale drugačiji put od roditelja. Sada se suočavaju sa unutrašnjim dilemama i žrtvama koje treba podneti.