Potpisan Protokol o razumevanju i saradnji tri nacionalna saveta

Predsednici nacionalnih saveta slovenačke nacionalne manjine, češke nacionalne manjine i Saveza jevrejskih opština Srbije, dana 31.08.2016. godine, u prostorijama Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Beogradu, potpisali su Protokol o razumevanju i saradnji. Ovaj dokument i njegov sadržaj predstavlja novinu u uzajamnom odnosu nacionalnih saveta i nacionalnih zajednica u Republici Srbiji.

Suštinu Protokola čini dogovor predstavnika tri nacionalne zajednice o zajedničkom nastupu pri rešavanju bitnih pitanja u okviru zakonima definisanih oblasti kulturne autonomije i manjinske samouprave u Republici Srbiji. Sadržajem Protokola postavljeni su ciljevi, utvrđeni principi razumevanja i saradnje, definisani okviri aktivnosti za ostvarivanje rezumevanja i saradnje, kao i način praćenja primene Protokola.

Osnovni cilj potpisivanja Protokola usmeren je na jačanje međusobnog razumevanja i saradnje tri nacionalne zajednice na razvoju demokratskog društva, kroz podizanje nivoa nacionalne i građanske svesti. Poseban razlog potpisivanja Protokola jeste unapređivanje uslova za ravnopravno učešće svih nacionalnih zajednica i nacionalnih saveta u Republici Srbiji, naročito kroz rad Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Uzajamni odnosi nacionalnih saveta, potpisnika Protokola, zasnivaće se na principima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti i nezavisnosti i samostalnosti. Zajednički napori u aktivnostima i nastupu biće usmereni na ukazivanje problema koje imaju „male“ nacionalne manjine, čije se matične države ne graniče sa Republikom Srbijom, i gde razvoj bilaterlnih odnosa država nije opterećen interesnim pitanjima izvan onih koji se tiču kulturne autonomije i manjinske samouprave manjinskih zajednica.

Težište zajedničkih aktivnosti usmerava se na uspostavljanje i razvoj drugačijih, ravnopravnih odnosa u definisanju interesa nacionalnih manjina u državnom Nacionalnom savetu nacionalnih manjina i Koordinaciji nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Napori zajedničkog rada težiće da eliminišu politički uticaja koje ispolavaju određene nacionalne zajednice, pri čemu ne vode računa o zakonom predviđenom rešavanju problema građana, pripadnika drugih, ali i svoje nacionalne manjine.

Tokom realizacije sadržaja aktivnosti razumevanja i saradnje, potpisnici Protokola računaju na puno razumevanje zvaničkih organa Republike Srbije, kao i na pomoć i podršku svojih matičnih država i međunarodnih faktora.

Može se konstatovati da je Protokol o razumevanju i saradnji između Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i Saveza jevrejskih opština Srbije, zaključen u dobrom duhu i međusobnom poverenju. Posebno je značajno što su se potpisnici Protokola dogovorili da isti bude otvoren i za druge nacionalne savete nacionalnih manjina, koji prihvataju njegove principe i ciljeve. U razgovorima je nagovešteno da će, u bliskoj budućnosti, Protokolu pristupini još neke nacionalne zajednice, koje imaju slične probleme i dele iste stavove kao i potpisnici Protokola.