Oskrnavljeno Jevrejsko groblje u Pančevu

Huligani, koje je pančevačka policija brzo pronašla, u toku noći su upali na groblje rušili, lomili, čupali i tako oštetili 47 nadgrobnih spomenika

Pančevo – Jevrejsko groblje u Pančevu bilo je poprište nezapamćenog vandalizma minulog vikenda. Trojica huligana upala je pod okriljem noći na staro Jevrejsko groblje i porušila, iščupala i polomila 47 nadgrobnih spomenika ostavljajući za sobom uznemirujuću sliku oskrnavljenih grobova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu pronašli su dvojicu maloletnika osumnjičenih da su izvršili krivično delo povrede groba, saopšteno je iz PU Pančevo, dodajući da postoji sumnja da su oni, tokom noći između 8. i 9. decembra, zajedno sa jednim detetom preskočili ogradu groblja i porušili 47 nadgrobnih spomenika. Iz PU saopštavaju da je događaj koji je policiji prijavljen skoro tri dana kasnije, brzom akcijom rasvetljen, počinioci pronađeni i protiv osumnjičenih maloletnika biće podneta krivična prijava Višem tužilaštvu u Pančevu.

Neveliko staro Jevrejsko groblje u Ulici Josifa Marinkovića u Pančevu sada gotovo da nema nadgrobnog spomenika, od kojih neki datiraju sa kraja 18. veka, da nije izvaljen, porušen i polomljen, što je užasnulo članove ovdašnje Jevrejske opštine.

„Duboko smo pogođeni i potreseni ovim činom i razočarani što se baš u našem gradu tako nešto dogodilo. Načinjena je ogromna šteta, ne samo materijalna, nego pre svega duševna za sve naše članove. Tu se nalaze spomenici još iz 18. veka koji su sada ozbiljno oštećeni, a reč je i o kulturno-istorijskom nasleđu. Nažalost, moramo da kažemo da je i ranije bilo sporadičnih antisemitskih ispada, kao što su natpisi i kukasti krstovi na kućama naših članova, skrnavljenja ostataka sinagoge, ali ovako nešto još se nije desilo”, izjavio je za „Politiku” David Montijas, predsednik Jevrejske opštine Pančevo.

Na mesto vandalizma stigli su u najkraćem roku i predstavnici Saveza jevrejskih opština u Srbiji, čiji potpredsednik Aleksandar Gaon, za naš list kaže da su članovi pančevačke Jevrejske opštine uznemireni ovim što se dogodilo.

„Mi ćemo budno pratiti dalja dešavanja i obratiti se zvaničnim institucijama. Nadam se da će naši organi sigurnosti uraditi ono što je njihov posao i da ubuduće do ovoga neće dolaziti”, izjavio je Gaon.

Povodom nezapamćenog huliganstva nad humkama pripadnika Jevrejske zajedice oglasio se i gradonačelnik Saša Pavlov, najoštrije osuđujući ovaj vanadalski čin i pozdravljajući brzu akciju pančevačke policije.

„Ovo je isključivo čin vandalizma, a ne politički i ideološki čin usmeren protiv Jevrejske zajednice, to je izuzetno važno da javnost zna i počinioci će u skladu sa tim i biti procesuirani od nadležnih organa”, saopštio je gradonačelnik Pančeva.

Jevrejska opština ima svoje obezbeđenje na groblju, koje je po nezvaničnim informacija čulo lomljavu, ali je iz nepoznatih razloga obavestilo opštinu tek dva dana kasnije.

(Autor: Olga Janković 12.12.2017. u 11:39 , “Politika“)