Nova pomoć za preživele Holokausta iz Srbije

31. jul, 2017 je krajnji rok za podnošenje zahteva za prvu godinu Programa obeštećenja iz Srbije

Dana 12. februara, 2016, nakon pregovora sa Savezom jevrejskih opština Srbije i Svetskom jevrejskom organizacijom za restituciju, država Srbija je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Novi Zakon predviđa Program direktne isplate preživelima Holokausta koji su u vreme Holokausta imali prebivalište na današnjoj teritoriji Republike Srbije i koji trenutno žive u Republici Srbiji ili u inostranstvu.

 

Počev od 2017. godine, tokom sledećih 10 godina,  svim preživelima koji ostvare pravo na ovaj Program, svake godine biće obezbeđene jednake isplate, s tim što se visina pojedinačnih isplata može menjati iz godine u godinu.

Odluke o tome ko ostvaruje pravo na ovaj Program i isplate obeštećenja su u isključivoj nadležnosti SAVEZA.

 

POSLEDNJI ROK

Popunjen zahtev za Program obeštećenja iz Srbije mora biti potpisan, notarizovan i poslat poštom na donju adresu do 31. jula, 2017. Preporučujemo da koristite metode slanja kojima se može ući u trag, preporučeno pismo, brza pošta DHL, Federal Eksperes itd.  Pre slanja napravite kopiju zahteva za vaš dosije.

Adresa za slanje:

Federation of Jewish Communities in Serbia

Kralja Petra 71a/III

11000 Belgrade

Serbia

 

Zakasneli zahtevi

SAVEZ neće davati retroaktivne isplate. Ukoliko zahtev ne bude dostavljen do 31.jula, 2017. ili ne bude kompletan, podnosilac zahteva neće dobiti isplatu za ovu/tekuću godinu, ali će njegov/njen zahtev biti uzet u obzir u narednoj godini.

 

 

Sva pitanja u vezi sa Programom obeštećenja iz Srbije možete uputiti na:

 

Danijela Danon

Generalni sekretar

SAVEZ

E-mejl: office@savezjos.org

Telefon: +381 11 2910 363 or +381 11 2621 837

 

Zahtev za dobijanje obeštećenja iz programa SAVEZA namenjenog preživelima Holokausta možete skinuti ovde

 

Napomena: Ovo nije program WJRO. Odluke o tome ko ostvaruje pravo na ovaj program i isplate obeštećenja su u isključivoj nadležnosti SAVEZA, a ne WJRO.