Konkurs Kulturnog centra Rex

Izvor: Rex

U okviru aktuelnog seminara “Kako nastaje fašizam?” i svog dugogodišnjeg programa „Bibliotok“ Kulturni centar REX raspisuje konkurs za kraću analizu ratnog izdanja tri pripovetke Laze K. Lazarevića. U pitanju su pripovetke „Prvi put s ocem na jutrenje“, „Školska ikona“ i „Na bunaru“. Konkurs je otvoren do 16. decembra 2018. godine.

U vreme kada je u strogo cenzurisanoj i nacističkoj okupaciji prilagođenoj kulturnoj produkciji bilo teško na repertoaru Narodnog pozorišta videti kvalitetniju predstavu sa temom iz nacionalne istorije, ove tri pripovetke su po oceni tada nadležnih organa kvislinške vlasti zaslužile da budu objavljene kao posebno izdanje.

„Prvi put s ocem na jutrenje“, „Školska ikona“ i „Na bunaru“ objavljene su 1943. godine (izdavačka kuća Jugoistok, edicija Srpska knjiga) u vreme kada je izdavačka kuća „Jugoistok“ već otkupila „Izdavačko preduzeće Geca Kon”.  Podsetimo, krajem 1941. nemačke vlasti su, prethodno konfiskujući celokupnu imovinu Gece Kona, prodale „Izdavačko preduzeće Geca Kon” izdavačkoj kući „Jugoistok” za 24 miliona dinara, dok su za komesara ove izdavačke kuće postavile Adolfa Mostbeka, nekadašnjeg prestavnika bečke firme Urban & Schwarzenberg za Hrvatsku i Srbiju. Po nalogu upravnika Nacionalne biblioteke u Beču Paula Hajsla Mostbek, 1942. godine prebacuje se preko šest hiljada novih knjiga iz magacina izdavačke kuće Gece Kona u Nacionalnu biblioteku u Beč, a takođe i u Narodnu biblioteku u Berlinu, Minhenu, Breslau i Lajpcigu. Do avgusta 1943. na ovaj način odneto je ukupno 7500 knjiga na srpskom jeziku, koje su bile Konovo vlasništvo.

Kako se navodi u pravilima konkursa, analiza bi trebalo da preispita ovaj odnos u konkretnim istorijskim okolnostima a na pozadini širih kulturnih i političkih odnosa kanonske literature i nacionalne države tokom XX veka. Tekst koji bi na taj način trebao da analizira i „odgonetne“ kriterijume i motive i izdavača i cenzora, ne bi trebao da bude duži od 3 stranice (do 1500 reči). Za čitanje i analizu obavezno se koristi izdanje koje je u pitanju jer je moguće da je u njemu nešto drugačiji tekst pripovedaka nego u ranijim ili kasnijim izdanjima. Pdf izdanja se može skinuti sa linka.

Najbolja tri teksta biće nagrađena izborom knjiga iz istorije književnosti, savremene književne produkcije i političke teorije koje se bave temom fašizma. Izabrani naslovi će biti objavljeni tokom trajanja konkursa.

Radove na konkursu će ocenjivati žiri u sastavu Nađa Bobičić, književna kritičarka, dr Milovan Pisari, istoričar, i Snežana Baralić Bošnjak, politikološkinja.

Zainteresovani za učešće na konkursu tekstove mogu slati na adresu govorni.programi.rex@gmail.com sa subjektom „Konkurs“ i naslovom teksta. Rad je u slobodnoj formi, mogu se koristiti i delovi postojećih radova i tekstova ukoliko odgovaraju temi i zadatku konkursa. Tekstovi bi, ukoliko uđu u uži izbor ili budu nagrađeni, po dogovoru sa autorima i autorkama mogli biti objavljeni na sajtu ili nekoj od publikacija KC Rex.