JEVREJSKA OPŠTINA ZEMUN

Kompletna prezentacija na: http://joz.rs
CONTACT: jozemun@eunet.rs

Istorija
JOZ danas
Kol Zemun

Rekonstrukcija internet prezentacije JO Zemun

[07.03.2011]

  • Uoči jubileja, šest godina postojanja sajta Jevrejske opštine Zemun http://joz.rs  izvršena je rekonstrukcija i modernizacija prezentacije. Neke od glavnih izmena su:
  • Reorganizovan je raspored sadržaja tako da u prvi plan dođu aktivnosti JOZ, njeni prioritetni ciljevi i projekti
  • Uveden je „slajd šou“, animacije slika i teksta vezanih za najnovije aktivnosti JOZ čime je prezentacija dobila na dinamičnosti i atraktivnosti
  • Navigacioni meni je naprednijeg tipa i prebačen je u zaglavlje
  • Na stranicama su korišćena krupnija slova modernijeg tipa čime je omogućeno lakše čitanje
  • U stalnim rubrikama povećane su dimenzije malih sličica koje se uvećavaju u novom prozoru

Ovaj poduhvat finansirao je fond JDC  na čemu se Jevrejska opština toplo zahvaljuje.

 

Studentska radionica gost JO Zemun

[07.03.2011]

Filozofski fаkultet Univerzitetа u Beogrаdu već četvrtu аkаdemsku godinu zаredom orgаnizuje multidisciplinаrnu rаdionicu „Jevrejskа umetnost i trаdicijа“. Predavanja su organizovana od 7. do 12. februаrа 2011. godine. Inicijаtivа je poteklа sа Odeljenjа zа istoriju umetnosti i predstаvljа jedinstven projekаt koji okupljа stručnjаke zа pitаnjа umetnosti, trаdicije i kulturne istorije Jevrejа iz zemlje i inostrаnstvа. Nа tаj nаčin ustаnovljen je regionаlni centаr zа izučаvаnje jevrejskih studijа. Poslednjeg dana radionice domaćin polaznicima i predavačima, magistru Vuku Dautoviću i dr Nenadu Makuljeviću,bio je predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel. U kraćem informativnom predavanju, upoznao je studente sa istorijatom jevrejske zajednice u Zemunu od njenog osnivanja 1739. pa sve do današnjih dana. Kao posebnu privilegiju, studenti su imali priliku da vide Toru koja se koristila u zemunskoj Sinagogi pre Drugog svetskog rata. Na kraju predavanja, kao uspomenu na posetu našoj zajednici, gostima je uručen multimedijalni CD o Jevrejskom groblju u Zemunu uz još nekoliko odabranih izdanja iz naše bogate izdavačke delatnosti. Na putu do Jevrejskog groblja gosti su obišli bivšu zgradu Jevrejske škole i Sinagogu. Uz sva ograničenja oko posete groblju subotom, bilo je veliko zadovoljstvo ugostiti preko 30 polaznika radionice. Nenad Fogel se potrudio da upozna goste sa svim važnim detaljima vezanim za nastanak, istorijat i značaj ovog nemog svedoka uspona i stradanja jevrejske zajednice u Zemunu. Tokom obilaska groblja ukazao je gostima na nekoliko veoma interesantnih spomenika: najstariji spomenik na groblju koji datira iz 1741. godine, monumentalni spomenik velikih dobrotvora porodice Polgar, spomenik pesniku i cionisti Aladaru Polaku, spomen obelisk stradalim Jevrejima iz Zemuna tokom Holokausta i naravno spomenike dede i babe Teodora Hercla, „oca“ moderne države Izrael. Poseban utisak na studente je ostavila činjenica da je na Jevrejskom groblju u Zemunu sahranjeno preko 6500 ljudi (Srba) ubijenih u logoru Staro sajmište.