JEVREJSKA OPŠTINA SOMBOR

KONTAKT: josombor@gmail.com

Napadači na JO Sombor u pritvoru

[22.02.2011]

Kako saznajemo iz Sombora, tamošnja policija je uspela da uđe u trag i uhapsi vinovnike nedavnog napada na zgradu Jevrejske opštine i oni se sada nalaze u pritvoru.

U noći između 16. i 17. januara, da se podsetimo, dvojica izgrednika nacrtala su kukasti krst i razbila prozor na zgradi JO, o čemu su obavešteni policija i BIA kao i gradonačelnik Sombora. Takođe, dato je saopštenje i za medije.

Antisemitima to, izgleda, nije bilo dovoljno, pa su u nedelju 30. januara, samo tri dana nakon obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, između 21.30 i 22.00 časa ispisali novi grafit na zgradi Jevrejske opštine Sombor: „Six million more“ i na kolima parkiranim ispred zgrade: „Death to Zog“ sa prekriženom Davidovom zvezdom.

Cvejin ponovo predsednik

[22.12.2010]

Na godišnjoj skupštini Jevrejske opštine u Somboru 19. decembra, za predsednika je ponovo, jednoglasnom odlukom izabran Saša Cvejin. Dosadašnji članovi Izvršnog odbora takođe su dobili poverenje da taj položaj zadrže u naredne tri godine, dok je za predstavnika za godišnju skupština SJOS izabrana Sandra Fišer.
Za članove Nadzorne komisije izabrani su: Hajnalka Lukač, Šandor Juhas i Anica Stojanović.
Izveštaj o radu u 2010. godini jedne od najmanjih jevrejskih opština u Srbiji (36 članova) podneo je predsednik Saša Cvejin. Prvorazredna aktivnost JO Sombor bila je usredsređena na očuvanje jevrejskog identiteta i, verno dosadašnjoj tradiciji, obeležavanju svih praznika. Naglašena je i izvanredna saradnja sa subotičkom Jevrejskom opštinom i Židovskom općinom Osijek. Članovi JO Sombor učestvovali su na Makabijadi u Zrenjaninu, a ovogodišnja manifestacija „Dan jevrejske kulture“ bila je u znaku odlične izložbe „Životni ciklus Jevreja“ koja je drugi put priređena u saradnji sa Gradskim muzejom. Svojevrsno interesovanje pobudili su „Dani izraelskog filma“. Poklonici „sedme umetnosti“ imali su nesvakidašnje zadovoljstvo da prisustvuju na tri filmske projekcije.
Takođe, na skupštini se moglo čuti da saradnja sa predstavnicima Gradske uprave Sombora, lokalne samouprave i verskim zajednicama u gradu funkcioniše besprekorno.

Andrija Sekelj