JEVREJSKA OPŠTINA PANČEVO

KONTAKT: jopaa@open.telekom.rs

Pančevci ugostili izraelskog ambasadora

[17.04.2012]

Jevrejska opština Pančevo ugostila je 10. aprila ambasadora Izraela Josefa Levija. Poseta je bila neformalnog karaktera i odvijala se u toploj i prijateljskoj prazničnoj atmosferi četvrtog dana Pesaha. Domaćini su ambasadora upoznali sa aktivnostima, problemima i planovima Opštine i ličnim životnim pričama nekih od četrdesetak prisutnih članova, od najmlađih do najstarijih.
Takođe, omladinci su predstavili svoj rad kroz kratku video projekciju, praćenu iscrpnim komentarima. Na kraju jednoipočasovne posete Levi se zahvalio na srdačnom prijemu i poželeo Jevrejskoj opštini Pančevo mnogo uspeha u radu, naglasivši da joj on, u slučaju potrebe, uvek stoji na raspolaganju.

 

Izložba „Ketuba-Jevrejski bračni ugovor” u Zrenjaninu

[06.02.2012]

Ketuba-Jevrejski bračni ugovor, izložba Jevrejske opštine Pančevoposle gostovanja u Istorijskom arhivu u Beloj Crkvi, otvorena je 30. januara u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i trajaće do 15. februara.
Izložbu je otvorio direktor Muzeja Božidar Vorgić, da bi se nakon toga rabin Isak Asiel, uz reči pohvale autorima, osvrnuo na postavku koja sadrži dvadesetak panoa sa fotografijama više od 90 ketuba i pratećim tekstom, kao i katalog izložbe.
Otvaranju je prethodilo predavanje rabina Asiela Ovim prstenom te posvećujem, koje je pobudilo veliku pažnju posetilaca, koji su, u dupke punoj sali, oko sat i po slušali učenje Biblije i rabinska tumačenja braka, porodice i nasilju u njoj.
Ceo događaj pratile su  dve lokalne televizije, radio i štampani mediji, kojima su izjave dali Miroslava Kon-Panić, jedan od autora izložbe i rabin.
Inicijativu za postavljanje izložbe pokrenula je Jevrejska opština Zrenjanin, dok je njena postavka u Istorijskom arhivu Bela Crkva nastala kao plod dobrih odnosa i saradnje Jevrejske opštine Pančevo i pomenute ustanove, ali i tamošnje publike uvek zainteresovane za ovakve projekte.

Ketuba – jevrejski bračni ugovor

[26.12.2011]

„Budi jako oprezan da ne rasplačeš ženu jer Bog broji njene suze. Žena je nastala od muškarčevog rebra, a ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od rebra da mu bude jednaka, ispod ruke da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena”
Spontani aplauz se prolomio u prepunoj sali nakon citata iz Talmuda koje je izgovorio rabin Isak Asijel na izložbi Jevrejske opštine Pančevo “Ketuba-Jevrejski bračni ugovor”, otvorenoj 7. decembra u Narodnom muzeju tog grada. Na više od dvadeset panoa izloženo je oko devedeset fotografija ketuba iz raznih jevrejskih zajednica Evrope, Azije, Afrike i Amerike, koje odražavaju istoriju, tradiciju i običaje Jevreja u različitim vremenskim periodima i okruženju. U tekstualnom delu prikazan je razvoj ketube od prvih jednostavno pisanih izjava u rabinskom periodu, preko njenog institucionalizovanja kao pravnog dokumenta u talmudskom periodu, do uglavnom prihvaćene jednoobrazne forme nastale u srednjem veku.
Katalog izložbe, čiji su autori Miroslava Kon-Panić i Dragan Singer, pruža dodatne podatke o ovom značajnom dokumentu jevrejske umetnosti.
Isto veče, pred mnogobrojnom publikom, rabin Isak Asijel održao je predavanje “Ovim prstenom te posvećujem”. Predavanje se odnosilo na običaje sklapanja i razvoda braka kod Jevreja i savremenu temu nasilja u porodici, uz objašnjenja odgovarajućih navoda iz Tanaha i Talmuda.
Izložba “Ketuba-Jevrejski bračni ugovor” bila je otvorena nedelju dana, a poslednje veče upotpunjeno je koncertom sefardske i popularne muzike, u izvođenju Aleksandra Saše Kabilja.
M. Kon-Panić

Ketuba – jevrejski bračni ugovor

[26.12.2011]

Izložba Jevrejske opštine Pančevo pod nazivom Ketuba-Jevrejski bračni ugovor, posle Pančeva, otvorena je 19. decembra uIstorijskom arhivuu  Beloj Crkvi i trajaće do 16. januara 2012. Poslednjeg dana izložbe  rabin Isak Asijel održaće predavanje  Ovim prstenom te posvećujem, o običajima pri sklapanju braka zasnovanim na Tanahu i Talmudu. Takođe će pričati o savremenoj, aktuelnoj temi nasilja u porodici.
Zatvaranje izložbe biće upotpunjeno koncertom sefardske  muzike u izvođenju Aleksandra Saše Kabilja.
Posle Bele Crkve, na traženje Jevrejskih opština, izložba će biti prikazana u više gradova u Vojvodini.

M. Kon-Panić

Evropski dan jevrejske kulture u Pančevu

[30.08.2011]

 

Virtuelne ješive

[30.08.2011]

Dana 13. i 14. avgusta 2011. održan je u Pančevu međuklupski  susret omladine Jevrejske opštine Pančevo i Jevrejske opštine Novi Sad. U saradnji sa rabinom Eliezerom Papom, pokrenut je pilot projekat “Virtuelne ješive“. Osim učenja Tore omladina je razmenjivala iskustva, dogovarala se oko dalje saradnje i družila uz muziku i gulaš.

Obeležen Tiša beav

[30.08.2011]

U prostorijama Jevrejske opštine  Pančevo  8. avgusta obeležen je Tiša beav. Omladina  je pripremila kratku priču i PP prezentaciju o običajima I tradiciji vezanim za taj dan. Obeležavanju Tiša B’Av  su prisustvovale sve generacije naše opštine. *

Hagada u Vršcu

[29.08.2011]

U prepunoj sali Centra za kulturu u Vršcu 26. jula 2011.  otvorena je izložbaHagada, autorke Barbare Panić. Izložba je nastavak aktivnosti na višegodišnjem projektu Jevrejske opštine Pančevo Ugasle jevrejske opštine Južnog Banata. Cilj projekta je očuvanje jevrejskog istorijskog nasleđa u gradovima i mestima u Južnom Banatu u kojima su pre Holokausta Jevreji živeli,  radili i stvarali, o čemu je  govorila  Miroslava Kon-Panić. U Vršcu je nekada postojala velika jevrejska zajednica, najveća u Južnom Banatu.  Mali broj onih koji tu još žive organizaciono je u sastavu Jevrejske opštine Pančevo.
Postavka je dopunjena PP-prezentacijom o istorijatu Pesaha i razvoju Hagade od njenih početaka kao zbirke molitvi, do uobličenog obrednog štiva u kojem je sadržan skup biblijskih odeljaka, molitvi, himni, rabinske literature, a pre svega priča o izlasku Jevreja iz egipatskog ropstva u 13. veku pre n.e.
Živan Ištvanić, istraživač prošlosti Bele Crkve, predstavio je svoju najnoviju knjigu  Sinagoge i jevrejska groblja u prošlosti Bele Crkve, u izdanju Jevrejske opštine Pančevo.
Peca Kon je, uz gitaru, otpevao desetak tradicionalnih jevrejskih pesama, prenoseći duh ugasle jevrejske zajednice žiteljima ovog banatskog grada.
Izložbu i ceo protokol organizovao je član JO Pančevo iz Vršca Aleksandar Putnik.

Tribina u Beloj Crkvi

[12.07.2011]

U okviru projekta „Ugasle jevrejske opštine Južnog Banata“ Jevrejska opština Pančevo  je 28. juna 2011. u Istorijskom arhivu Bele Crkve organizovala tribinu pod nazivom „Narod kojeg više nema“. Povod za održavanje skupa bio je predstavljanje knjige  Živana Ištvanića „Sinagoge i jevrejska groblja u prošlosti Bele Crkve“, u izdanju JO Pančevo. Tom prilikom zatvorena je i izložba „Hagada“,  postavljena nedelju dana ranije, a čiji je autor Barbara Panić, kustos Jevrejskog istorijskog muzeja. Tribinu je otvorio David Montijas, predsednik JO Pančevo. O istorijatu Jevreja Banata i Bele Crkve govorila je Miroslava Panić. Ona je naglasila dobru dugogodišnju saradnju Istorijskog arhiva Bele Crkve i JOP i zahvalila toj ustanovi na pomoći i naporu koji ulažu da Jevreji Bele Crkve ne budu zaboravljeni. O počecima te saradnje i dosadašnjim zajedničkim projektima i planovima govorio je stručni saradnik Arhiva Željko Komarica.
Istraživač prošlosti Bele Crkve, pa tako i tamošnjeg jevrejskog istorijskog nasleđa Živan Ištvanić sam je ukratko predstavio svoju knjigu. O jevrejskoj tematici već ih je napisao tri, kao i nekoliko radova od kojih su neki nagrađeni na Nagranim konkursima Saveza i objavljeni u Zbornicima JIM-a.
Nadovezujući se na Ištvanićevo izlaganje, rabin Isak Asiel je u veoma zanimljivom obraćanju pričao o „životu koji dolazi“. Citatima iz Biblije, primerima iz života i navođenjem stavova  savremene nauke, on je  prisutne podstakao na razmišljanje o vaskrsenju u svetlu jevrejske vere i tradicije.
Stalni učesnici i saradnici Jevrejske opštine Pančevo, doktor Predrag Kon i Miša Levi, na kraju tribine izveli su nekoliko izvornih jevrejskih pesama koje se tradicionalno pevaju za jevrejske praznike. Nakon toga, svi gosti pozvani su na koktel na kojem su, uz osvežavajuće napitke, posluženi jevrejski specijaliteti haminados jaja i maces kugle. Neformalno druženje, protkano razmenom mišljenja i mnogobrojnim pitanjima postavljenim učesnicima tribine završeno je zajedničkim fotografisanjem u lepom, živopisno oslikanom atrijumu Arhiva

Omladinci JO Pančevo organizovali druženje nedeljom popodne

[22.02.2011]

Omladina Jevrejske opštine Pančevo u svojim prostorijama organizuje redovno Druženjeje nedeljom od 16 do 20 časova. Na “programu” su gledanje dokumentarnih i igranih filmova sa jevrejskom tematikom, šah i druge igre, muzika… sve uz čaj, kafu i sokove, a nađe se i poneko “konkretnije” posluženje. Već prvo takvo druženje bilo je izuzetno dobro posećeno i, naravno, trajalo duže od predviđenog vremena što samo po sebi govori da je bilo uspešno.

Komemoracija u Bečeju

[11.02.2011]

Na poziv grada, delegacija Jevrejske opštine Pančevo prisustvovala je 28. januara komemoraciji žrtvama fašizma u Bečeju. U svečanoj sali opštine održan je prigodan umetnički program, a rabin Isak Asiel pročitao je pismo zarobljenika koncentracionog logora Aušvic napisano u poslednjim trenucima života. Vence na spomen-obeležje na obali Tise položili su: grad Bečej, konzul Izraela, katolička crkva, JO Pančevo, Novi Sad i Zrenjanin kao i rodbina stradalih.

Komemoracija u Jabuci

[16.11.2010]

Jevrejska opština Pančevo i ove godine obeležila je 9. novembar, Kristalnu noć i Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tog dana u opštinskim prostorijama, uz podsećanje na pogrom Jevreja koji se pod okriljem države odigrao u Nemačkoj i Austriji 9. i 10. novembra 1938. godine, prikazan je CD „Kladovo transport“ i film Istorijskog arhiva iz Bele Crkve pod naslovom „Kadiš za Miru Epštajn“.

Dana 10. novembra održana je komemoracija na stratištu na putu Pančevo – Jabuka. Pročitan je kadiš za žrtve fašizma i Psalm 23, a zatim su na spomenik položili vence  Jevrejska opština Pančevo, Savez jevrejskih opština Srbije, grad Pančevo, Jevrejska opština Zrenjanin i Jevrejska opština Beograd. Posle obraćanja predsednika i potpredsednice JO Pančevo Davida Montijasa i Miroslave Kon-Panić, direktor Istorijskog arhiva u Pančevu Milan Jakšić govorio je o istorijskim okolnostima i podacima vezanim za stradanje banatskih Jevreja, a predsednik Skupštine grada Tigran Kiš izneo je stav gradske vlade o budućnosti ovog spomen–obeležja. On je naglasio da je neophodno dostojanstveno se ophoditi prema više od 10 000 na tom mestu pogubljenih nevinih žrtava, obećavši da će Stratište iduće godine kada se bude održavala komemoracija poprimiti sasvim drugačiji izgled.

Komemoraciji su prisustvovali članovi JO Pančevo, potpredsednik  Saveza antifašista Srbije Vitomir Sudarski, predstavnici Narodnog muzeja Pančevo i predstavnici nekih nevladinih organizacija i političkih partija.

TV Pančevo, Radio Pančevo i lokalni list „Pančevac“ pratili su komemoraciju i dali opširne priloge o samom događaju i intervjue sa predsednikom JO Pančevo, predsednikom Skupštine grada i direktorom Istorijskog arhiva .

Miroslava Kon-Panić

ARHIVA – JEVREJSKA OPŠTINA PANČEVO