Jesenji festival jevrejske kulture

U Subotici će od 10. do 17. septembra, u organizaqciji Jevrejske opštine tog grada, biti održan Jesenji festival jevrejske kulture. U tih sedam dana posetioci i gosti moći će da uživaju u zaista nesvakidašnje bogatom progrmu:

U nedelju 10. septembra, u Velikoj sali Jevrejske opštine (ulica Dimitrija Tucovića 13) s početkom u 19 časova je koncert „Muzika jevrejskih molitvi”, na kojem će nastupiti: Ladislav Mezei (violinčelo) i Zorica Ćetković (klavir).

Dan kasnije, 11. septembra, u 19h je otvaranje izložbe „Izrael na slikama” u foajeu, a u 19.30h, u amfiteatru subotičkog Otvorenog univerziteta, biće projekcija filma “Mr. Gaga” (režiser: Tomer Heymann, Izrael, Švedska, Nemačka, Holandija, 2015)

U utorak 12. septembra u 19 časova, u Velikoj sali Jevrejske opštine Subotica, biće predavanje iz projekta “Poslastičarnica” “Kako je hleb španskog kralja osvojio Evropu” ili Sve što nismo znali o jevrejskim poslasticama.

Treći subotički koncert jevrejskih kantora iz Budimpešte (Mađarska) pod naslovom „Od Ulice Dohanj do Brodveja”, s početkom u 19 časova, biće održan 13. septembra u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće. Nastupiće: Mikloš Budai, Balaž Felegi, Gergelj Nogradi, Gergelj Rab, Đerđ Lakatoš, Imanuel Cuker i Zoltan Nojmark

U četvrtak 14. septembra, u 19h u Velikoj sali Jevrejske opštine Subotica je Virtuelna šetnja sa istoričarem Mirkom Grilcom pod naslovom “Nogu pred nogu kroz jevrejsku Suboticu”.

Dana 16. septembra u 20 časova na sceni “Jadran” je Veče Jelisavete Seke Sablić sa predstavom

„Nobelovac i ja” M. Finemana, u režiji Stefana Sablića. Partner proslavljene glumice je njen kolega Bane Vidaković.

Poslednjeg dana Jesenjeg festival jevrejske kulture, u nedelju 17. septembra, u subotičkoj Franjevačkoj crkvi, s početkom u 20 časova, na program je koncert Hora „Braća Baruh” na kojem će uz horiste nastupiti: Aleksandra Jovanović (sopran), Vuk Zekić (bariton), Radan Jovanović (klavir), Vladimir Atlagić (perkusije), Milana Benedek (gitara) i Ladislav Mezei (violončelo). Dirigent je Stefan Zekić.