Izložba Naša istorija, naša sećanja u Nišu

Putujuća izložba “Naša istorija, naša sećanja“, biće održana 20. oktobra u 12 časova u velikoj Sali Oficirskog doma u Nišu.  Posvećena je sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Otvaranju će prisustvovati Njegova ekselencija ambasador Francuske, gospodin Frederik Mondoloni , gradonačelnik Grada Niša, gospodin Darko Bulatović i pukovnik Komande Kopnene vojske Srbije Saša Petrović.

Ova izložba vraća u istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta.

Izložbu koja će u Nišu biti predstavljena od 20. do 24. oktobra 2018. godine realizovao je Francuski institut u Srbiji, uz podršku „Mission du centenaire“ (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana). U Nišu pored ovih partnera dodaje se partnerstvo Komande kopnene vojske Srbije.