Izložba Gabriele Hajzler i Olge Ungar u novosadskom dvorcu Eđšeg

Sećanje ispričano u jednom dahu

Piše: Edita Jankov

Otkad je poneo titulu Evropske prestonice kulture 2021. Novi Sad se, kulturnim programima, tribinama, kao i ulepšavanjem urbanističkog izgleda grada, već mesecima priprema za tu istaknutu ulogu. Novosađani uređuju prostore za održavanje prigodnih priredbi za širu publiku, a među takve kulturne stanice – kako ih nazivaju – spada i dvorac „Eđšeg”, prelepo starinsko zdanje, nekada streljana, mesto okupljanja mladih sportista, mesto za ples, ali i za druženje. U tom elegantnom ambijentu je, u sklopu obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture, početkom septembra otvorena zajednička izložba slikarke Gabriele Hajzler, koja se predstavila motivima i prozračnim bojama inspirisanim Izraelom, i skulptorke Olge Ungar, čija ostvarenja prikazuju stilizovana slova alfabeta. Obe mlade umetnice istakle su svoj talenat i prepoznatljiv stil.

Uz prisustvo mnogobrojnih ljubitelja umetnosti, izložbu je otvorila vajarka Irma Mikeš, koja je studirala i karijeru započela u Italiji. Prisutnima se obratila ovim rečima:

- Ova izložba je za mene veoma bitna, zato što je, na neki način moj povratak kući, jer sam ja umetnički izraz upoznala preko Gabrijele i Olge. Nećemo se zadržavati previše na onome od čega su sastavljena umetnička dela. Ona su sačinjena medijima različitih vrsta, koji služe baš tome, da pričaju priče. I ono stoji samo onda kada je sve sklopljeno tako, da može vizuelno, u jednom dahu, da nam ispriča svoje sećanje. Ja sam još jednom zahvalna svima, što ste me pozvali da otvorim ovu zaista posebnu izložbu. Nemojte se puno pitati šta je iza svega, gledajte dobro i otvorite čula – izjavila je Irma Mikeš na otvaranju.

Postavka izložbe trajala je do 11. septembra.