Društvo za lociranje i povraćaj imovine Izrael

OBAVEŠTENJE

Na adresu Saveza jevrejskih opština Srbije stigao je dopis „Društva za lociranje i povraćaj imovine žrtava Holokausta“ čija bi se sadržina mogla ticati nekih članova jevrejske zajednice u Srbiji. Ukoliko je to sa vama slučaj, možete se o detaljima obavestiti na veb sajtu „Društva“ čija se adresa nalazi u dopisu. Pismo, prevedeno na srpski, objavljujemo u celini. U originalnoj verziji možete ga naći na engleskoj verziji našeg sajta.

25. mart, 2009.

DRUŠTVO ZA LOCIRANJE I POVRAĆAJ
IMOVINE ŽRTAVA HOLOKAUSTA
Ul. 32 Ben Gurion
Ramat Gan
52573 Izrael

Dragi gospodine/gospodjo,

Društvo za lociranje i povraćaj imovine žrtava Holokausta, je jedinstvena organizacija osnovana u skladu sa Zakonom o imovini žrtava Holokausta (Povraćaj imovine naslednicima i osnivanja legata u svrhu pomoći i sećanja), 5766-2006.

Zakon o imovini predstavlja završnicu rada Parlamentarnog komiteta za istraživanje koji je ispitao sve aspekte u vezi sa umrtvljenim računima u izraelskim bankama i ostalom imovinom – uglavnom zemljišnim posedima koje drže različite institucije u Izraelu – a čiji su vlasnici, pretpostavlja se, stradali tokom Holokausta.

Glavni cilj ovog društva je da nakon 60 godina izbegavanja ili negiranja ovog pitanja donese pravdu žrtvama Holokausta i njihovim naslednicima i da onima koji na to imaju pravo, vrati ili imovinu žrtava Holokausta ili njenu realnu vrednost.

Društvo je dobila ovlašćenje da locira i koordinira svu imovinu lociranu u Izraelu – u slučajevima gde postoji osnovana pretpostavka da su njeni vlasnici stradali u Holokaustu – koristeći sva ovlašćenja (istraživanja i ispitivanja) koja su mu dodeljena pomenutim Zakonom o imovini, kao i da pokrene akciju da bi našla zakonske naslednike te imovine.

Prilažemo informativnu brošuru o našem Društvu, kao i CD koji sadrži listu žrtava Holokausta čiju imovinu drži ovo društvo. Lista se redovno ažurira na našem vebsajtu www.hashava.org.il.

Molimo Vas da ovu informaciju prosledite članovima Vaše zajednice ili organizacije. Vaša saradnja je neprocenjiva i omogućiće nam da ostvarimo naš primarni cilj – da obezbedimo pravično rešenje problema gubitka imovine tokom perioda Nacizma.

Unapred zahvaljujemo.
S najboljim željama,

Elinor Kroitoru,
Šef odseka za traganje za naslednicima